Waar het begon


Orange Babies is een geesteskind van Baba Sylla, een Senegalees die vanwege studie en werk al een tijd in Europa woonde. In 1998 bracht hij een lang bezoek aan zijn vader en familie in Senegal en daar maakte hij iets mee dat een onuitwisbare indruk op hem zou maken.


Op een dag klopte een zieke en zwangere vrouw aan bij zijn vader, een gerespecteerde man in de regio en waar op dat moment 47 familieleden en behoeftige mensen uit de community verbleven. De zwangere vrouw zocht toevlucht en vroeg om hulp voor haarzelf en haar baby omdat ze snel zou overlijden aan aids.


Na kort beraad stuurde Sylla haar echter weg. Bang als hij was voor een besmetting met die ‘enge’ ziekte, voor de kinderen en zieke mensen die in het huis verbleven.


Terug in Nederland kon hij de gebeurtenis maar niet uit zijn gedachten krijgen. Uit schuldgevoel begon Sylla zich te verdiepen in de problematiek én de oplossingen voor hiv en aids.

Hij leerde dat zwangere vrouwen met hiv niet hóeven te sterven, niet per se besmettelijk hoeven te zijn voor anderen en hun eigen (ongeboren) baby. Hij besefte: met de juiste zorg hadden moeder en kind gered kunnen worden. Deze vergissing moest worden rechtgezet!


Kort erop wist Baby Sylla (met een business achtergrond) zijn goede vrienden John Kattenberg (gerenommeerd make-up artist) en Stef Bakker (succesvol interieurstylist) te mobiliseren. En zij betrokken op hun beurt de vrienden van hun vrienden, hun bedrijven en diens relaties erbij.


Et voilà, Orange Babies zag op 25 januari 1999 het levenslicht.