Wat wij doen


Orange Babies streeft naar een hiv-vrije generatie en een samenleving waarin moeders, kinderen en adolescenten - die de gevolgen van de hiv-epidemie aan den lijve ondervinden - een eerlijke kans op een toekomst hebben. De Nederlandse stichting initieert en ondersteunt een twintigtal projecten in Namibië, Zambia en Zuid-Afrika en strijdt hiermee tegen de gevolgen én oorzaken van de hiv-epidemie. Giften van particulieren en bedrijven, via creatieve manieren van fondsenwerving, maken het voor Orange Babies mogelijk om ons doel na te streven.

De doelgroepen


Primaire doelgroepen:

 • (Zwangere) vrouwen en hun (ongeboren) baby's
 • Wees- en andere kwetsbare kinderen, zelf met hiv of geraakt door het virus (ouders verloren)
 • Adolescenten, met en zonder hiv

Secundaire doelgroepen:

 • Gezaghebbende ouderen, zoals grootouders en community chiefs
 • De mannen en vaders van de moeders en kinderen

Het tegengaan van moeder op kind besmetting om kinderen een eerlijke start te geven

Zelfredzaamheid via aandachtige zorg, educatie en empowerment

Voorlichting en preventie, want voorkomen is beter dan genezen

Project 'in the spotlight' - Sekelela


Orange Babies is sinds 2009 actief in N’gombe, een sloppenwijk van Zambia’s hoofdstad Lusaka. In dit gebied hebben we een veilige oranje cirkel getrokken waarbinnen alle doelgroepen bediend worden.


Zo worden in het Sekelela project zwangere vrouwen met hiv begeleid in het op de wereld brengen van een hiv-vrije baby.

De vrouwen worden door het project doorverwezen naar de naast gelegen N'gombe kliniek. Dit betreft zowel hiv-positieve vrouwen als hiv-negatieve. Deze laatste groep wordt begeleid in het negatief blijven.

Workshops over hygiënische bevalling, medicijntrouw en borstvoeding zijn van essentieel belang in het niet overbrengen van het virus. Daarnaast is er 1-op-1 begeleiding als het gaat over het ‘uit de kast komen’ met je status en de socio/psychische problematiek die het ontdekken van de status met zich meebrengt.

Nog altijd ontdekt 75% van de zwangere vrouwen met hiv pas dat ze hiv heeft tijdens het verloskundige bezoek. Na de bevalling wordt de baby op een aantal vastgestelde momenten getest op hiv, na 18 maanden kan vastgesteld worden of de baby hiv-negatief is.


Daarnaast verzorgt het Sekelela project tweemaandelijkse testcampagnes op verschillende locaties. Hier krijgt de gehele sloppenwijk de mogelijkheid zich te testen op hiv en ontvangt men informatie over hiv en family planning, met de mogelijkheid ter plekke de prikpil te krijgen.


Home visits worden gedaan door vrouwen uit de community, zelf vaak besmet met hiv. Hiv-positieve cliënten worden door hen actief opgevolgd en probleemgevallen worden geïdentificeerd (zieke kinderen, mishandeling, zwangere vrouwen die mogelijk besmet zijn etc.).

Binnen de oranje cirkel bevindt zich de PaKachele school (waar kinderen van 6 tot 17 jaar onderwijs krijgen) opgezet en gerund met geld van Orange Babies.


Deze kinderen krijgen tweemaal per dag een maaltijd. Orange Babies is hiermee gestart toen bleek dat deze kinderen thuis geen ontbijt kregen. Met het invoeren van de maaltijden is het concentratiepeil enorm omhoog gegaan en daarmee het academische niveau van de school, die inmiddels de bevoegdheid heeft gekregen om examens af te leggen.


In het peer- to-peer adolescenten programma geven jongeren met hiv, andere jongeren voorlichting over preventie, medicijntrouw en bieden ze elkaar steun waar nodig. Verder steunt Orange Babies twee weeshuizen in de oranje cirkel die zorgdragen voor de meest kwetsbare kinderen van de PaKachele school en Ng’ombe community.

Met eigen ogen heb ik gezien hoe mensen massaal worden opgetrommeld naar de hiv-testcampagnes te komen. En hoe belangrijk het is dat zwangere vrouwen op tijd hun hiv-medicijnen krijgen. Voor 100 euro red je een baby, zo simpel kan het zijn!

Jeroen van Koningsbrugge, ambassadeur voor Orange Babies over zijn bezoek aan Sekelela

Waar zijn wij actief?


Zuid-Afrika

 • Johannesburg
 • Kaapstad
 • Limpopo


Namibië

 • Otjomuise
 • Five Rand, Okahandja


Zambia

 • Lusuno
 • Ng'ombe, Lusaka